Projekt edukacyjny pt. „Zdrowie na talerzu”
Grupa: 6-latki „Żołędziaki”
Pomysłodawcy i realizatorzy projektu: Wychowawcy grupy
Termin realizacji: 11.10.- 1.11.2021 rok
W październiku grupa „Żołędziaki” realizowała projekt pt. „Zdrowie na talerzu”. Temat ten został wybrany ze względów profilaktycznych jak i z powodu ciekawości dzieci.
Cele ogólne projektu:
Poszerzanie wiedzy dotyczącej zdrowego żywienia oraz kształtowania umiejętności i nawyków niezbędnych do utrzymania zdrowia, ze szczególnym uwzględnieniem odpowiedzialności indywidualnej i świadomego wyboru.
Projekt został podzielony na cztery części:
1. Wstęp- ogólne skojarzenia, rozmowy z Panią higienistką na temat zdrowego odżywiania, zapoznanie dzieci z piramidą zdrowego żywienia
2. Polskie owoce- prezentacje dzieci o wybranych owocach polski ( zapoznanie z najważniejszymi witaminami jakie dostarczają nam wybrane owoce, ciekawostki), zajęcia kulinarne ( przygotowywanie sałatki owocowej, jabłkowych biedronek itp.)
3. Polskie warzywa- podczas tej części dzieci również przedstawiały wybrane przez siebie warzywa, przygotowywały samodzielnie zdrowe kanapki, degustowały soki warzywne itp.
4.Przetwory- podczas tej części dzieci zapoznały się z zasadami jakie obowiązują w trakcie mrożenia, suszenia czy też zaprawiania różnych owoców/warzyw.
Dzieci w trakcie projektu starały odpowiedzieć na zadane przez siebie pytania w części wstępnej np:
-„Dlaczego pomidory są czerwone?”
-„Jakie mięso jest najzdrowsze?”
-„Dlaczego warzywa/ owoce pleśnieją?”
-„Jakie witaminy mają maliny?”
Podczas tych trzech tygodni pracy nad projektem, przedszkolaki nie tylko poszerzały swoją wiedzę teoretyczną ale rownież praktyczną podczas zajęć stricte kulinarnych, gdzie samodzielnie kroiły warzywa/owoce, suszyły warzywa/owoce.
Podsumowaniem projektu były zajęcia eksperymentalne prowadzone przez jedną z mam oraz prace plastyczne w formie 3D.
Dzieci które brały udział w projekcie już na tym etapie edukacyjnym potrafią świadomie dobierać produkty spożywcze, które wpływają na zdrowy styl życia.
Oto krótka relacja: